Sekrety kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różnorodne tradycje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które banalne są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najważniejszym i najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma de facto wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści podkreślają, że jest smaczna oraz sycąca.