Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w kraju najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, sycące oraz ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi goście próbują mniej znane potrawy – risotto, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Szukając dobrej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku elementom: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w menu znajdują się również nie tak typowe potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków i potrawy z wielu zakątków Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski klimat.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Dobre wina z Włoch
Żadna knajpka włoska, która pretenduje do bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zapominać wina. Posiłek z całą pewnością musi zawierać też wino. Lampka białego wina to we Włoszech standard. menu restauracji Najbardziej znane wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro i cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać szeroką kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc poznać fenomen włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która jest w stanie przyrządzić nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film